Betalingsverkeer 2016 innovatief, stabiel en veilig

Nieuws van onze partners
Jaarverslag over 2016 van Betaalvereniging Nederland

Het betalingsverkeer in Nederland werd in 2016 gekenmerkt door veel digitale innovaties, een hoge beschikbaarheid van de diverse betaalketens en zeer lage schade door fraude. Het vandaag gepubliceerde jaarverslag over 2016 van Betaalvereniging Nederland schetst ontwikkelingen waarmee Nederland zich kan scharen in de Europese voorhoede op het gebied van snelheid, gemak, betrouwbaarheid en veiligheid in het betalingsverkeer.De digitalisering van het betalingsverkeer zette in 2016 door. Diverse dienstverleners introduceerden innovatieve apps en online betaaldiensten. De banken lanceerden onder meer iDIN, waarmee consumenten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren, met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank. Sommige aanbieders hebben mobiele apps ontwikkeld waarmee particulieren snel, makkelijk en veilig aan elkaar kunnen betalen, vaak met behulp van iDEAL.

Altijd en overal betalen

De elektronische betaalketens voor pinnen, iDEAL, internetbankieren en mobiel bankieren waren het afgelopen jaar stabieler dan ooit tevoren. Ondanks de aanhoudende toename van aanbieders én afnemers in deze betaalketens, waren er minder storingen dan voorgaande jaren.

Enkele cijfers op een rijtje: van iedere 1000 pintransacties, slaagden er 998 onmiddellijk bij de eerste betaalpoging. Internetbankieren en mobiel bankieren waren tussen 07:00 uur 's ochtends en 01:00 uur 's nachts 99,7% van de tijd beschikbaar. iDEAL kende een vergelijkbare beschikbaarheid: 99,66% tussen 06:00 uur 's ochtends en 00:30 uur 's nachts.

Schade door fraude historisch laag

Betalen met pinpassen, smartphones, iDEAL, internetbankieren en mobiele apps neemt jaarlijks toe met dubbele groeicijfers. Desondanks is de schade door fraude met elektronische betaalmiddelen in 2016 gedaald met maar liefst 43% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Samenwerking tussen betaaldienstverleners zoals CCV, overheidsinstanties en cybersecuritybedrijven en het onderling delen van kennis en informatie zijn de sleutel tot succes bij de beveiliging van het betalingsverkeer. 

Meer betalingen en minder fraude in 2016

PDF-pictogramDownload het volledige jaarverslag over 2016 van Betaalvereniging Nederland

Bron: Betaalvereniging Nederland

Accepteer de Social Media cookies op deze website om te kunnen delen. Deel dit bericht