Doneren met betaalpas of smartphone bij de collectant

CCV nieuws
CCV Exchange 2017

Collectanten wekken sympathie, zijn vaak buurtgenoten. Maar zelfs voor hen wordt collecteren steeds lastiger, nu mensen nauwelijks meer cash in huis hebben. En daardoor lopen goede doelen inkomsten mis. CCV en partner Easycollect Services (ECS) uit Zoetermeer ontwikkelden de oplossing: contactloos betalen bij de collectant. Paul Kerkhof, Business Development Manager bij CCV: ‘Geven voelt goed. Dat gevoel moet blijven, ook zonder cash.’

Contactloos doneren aan de collectant is nu al een succes. ‘Sinds de start zijn de opbrengsten voor de goede doelen al minstens verdubbeld. En dat wordt hoogstwaarschijnlijk nog meer,’ vertelt Paul. Donateurs kunnen nu in 50 gemeentes contactloos betalen bij de collectant. Begin september startte de pilot met 1.000 zogenaamde ‘Collect 2.0 collectebussen’.

Unieke samenwerking

Steeds minder mensen hebben cash in huis, en steeds meer mensen zijn vertrouwd met contactloos betalen. Al met al het perfecte moment om de collectebus mét contactloze betaalautomaat te introduceren. In opdracht van Stichting Collecteplan ontwikkelden we de Collect 2.0 collectebus in samenwerking met de startup ECS. Waarbij wij zorgen voor de contactloze betaalautomaat en de transactieverwerking. Paul: ‘Uniek is dat 21 goede doelen binnen Stichting Collecteplan de krachten wisten te bundelen voor de pilot van de Collect 2.0 collectebus.’ Dankzij een slim uitwisselingssysteem komen de 1.000 bussen iedere keer op de juiste tijd bij het juiste goede doel terecht. Zo profiteren alle deelnemende goede doelen en delen ze de kosten.

Net als contactloos betalen in de winkel

De Collect 2.0 collectebus is niet alleen erg gebruiksvriendelijk maar ook een stuk veiliger dan de oude collectebus. De collectant loopt niet meer met grote bedragen contact geld over straat. Ook de transactieverwerking verloopt snel en veilig. Het goede doel heeft de gedoneerde bedragen binnen 24 uur op de rekening. Op straat werkt de Collect 2.0 collectebus als volgt: de donateur bepaalt hoeveel hij wil geven, en toetst dit bedrag zelf in. Wenst de donateur dat de collectant dit doet dan kan dit natuurlijk ook. Hierna houdt de donateur zijn betaalpas of smartphone tegen de collectebus en betaalt. Op deze manier kan de donateur altijd het gewenste bedrag geven, ook zonder contant geld in huis. Natuurlijk blijft betalen met contant geld ook mogelijk.

Klaar voor verdere uitrol en nieuwe ontwikkelingen

De pilot met de nieuwe collectebussen loopt tot september 2018. Dan hebben circa 15.000 vrijwilligers van alle 21 goede doelen de Collect 2.0 collectebus getest. ‘Tussentijds evalueren we, en denken we met ESC na over de verdere uitrol. Op basis van het huidige succes binnen de pilot kan het bijna niet uitblijven dat er meer collectebussen met een geïntegreerde contactloze betaalautomaat bijkomen. Het overgrote deel van de collectanten die momenteel nog met de oude collectebus rond gaan kunnen bijna niet wachten op een bredere uitrol door de fondsen. Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor’, vertelt Paul enthousiast.

Daarnaast doen we onderzoek naar de invoer in België, Duitsland en Zwitserland. En kijken we naar andere markten voor soortgelijke betaaloplossingen. ‘Bijvoorbeeld voor het collecteren bij kerkgenootschappen. Of een zuil in de supermarkt, op straat of in een bushokje, waar je contactloos kunt doneren. Zo behouden we de spontane geefmomenten. Ook in een wereld zonder cash. Genoeg ideeën dus. Ik ben heel blij dat CCV bereid is geweest hierin te investeren. En we met CCV op deze wijze blijven innoveren,’ besluit Paul.

Accepteer de Social Media cookies op deze website om te kunnen delen. Deel dit bericht