Mede mogelijk gemaakt door CCV: Collecteren met pin

CCV nieuws
CCV Exchange 2017

Collecteren met een pinautomaat blijkt een daverend succes. Dat zijn de bevindingen van een tussentijdse evaluatie van een testperiode met pincollectebussen. Donateurs die kunnen pinnen, geven meer dan zij bij de traditionele collecte doen. Bij een collectebus waar alleen contant geld gedoneerd kan worden is de gemiddelde donatie 1,50 euro, bij een pinbus is dat 3,75 euro.

Koudwatervrees

Ook collectanten zijn enthousiast over de nieuwe collectebus. Meer dan 90% geeft aan volgend jaar weer met de pinbus te willen collecteren. Wouter Langeveld van Stichting Collecteplan: ‘Voor hen is het prettiger, want contant geld zorgt voor een zware bus en het nodige telwerk na afloop. Collecteren met pin is bovendien veiliger als je in het donker over straat moet.’ Mensen blijken vaak verrast te zijn bij de eerste kennismaking met de pinmogelijkheid. ‘We merken wel dat sommige donateurs nog wat koudwatervrees hebben. Ze pinnen volop in de winkels, maar zijn de collectebus met pin nog niet gewend. We verwachten dan ook dat het aantal pintransacties bij collecteren aan huis nog verder zal stijgen.’

Voorkeur voor contactloos

Opvallend veel van de gepinde donaties, zo’n 60%, wordt contactloos betaald. Dat is hoger dan de betalingen in bijvoorbeeld winkels en horecabedrijven waar de helft van de pintransacties contactloos wordt afgerekend.

Veilig en anoniem

Steeds meer mensen hebben geen of weinig contant geld in huis. Voor iedereen die toch wil geven, hebben vorig jaar 21 nationale goede doelen de handen ineengeslagen en bieden zij een alternatieve betaalmethode. Begin dit jaar is dat aantal uitgebreid naar 24 fondsen. Sinds september vorig jaar kan zowel contactloos, met pin als met contant geld worden gedoneerd aan de deur. Doneren met je betaalpas of mobiel bij de pincollectebus is net zo makkelijk en veilig als in de supermarkt. Het enige verschil is dat je als donateur het bedrag zelf kunt bepalen. Het goede doel krijgt geen gegevens van de gever. Die blijft anoniem, zal niet gebeld worden en zit nergens aan vast.

De nieuwe collectebus kan alleen worden ingezet door goede doelen met een CBF-keurmerk, zodat deze niet in verkeerde handen kan vallen. Daarnaast zijn de collectanten herkenbaar door hun speciale identificatiebewijs.

500 roulerende pinbussen

De nieuwe collectebus is een initiatief van start-up Easycollect Services, Stichting Collecteplan, CCV Nederland en 24 participerende goede doelen. De 500 pinbussen worden na elke collecteweek doorgegeven aan een volgend collecterend fonds. Zo blijven de kosten beperkt en worden de bussen zo breed mogelijk ingezet. Fondsen hebben een vaste collecteweek. De helft is eind vorig jaar met de nieuwe bus op pad geweest. Van februari tot en met juni gaat de andere helft van de goede doelen ermee collecteren.'

Deze mooie cijfers zijn vandaag bekend gemaakt, ondersteund door onderstaande infographic. Ook is er op BNR een item te beluisteren over pincollecte. Beluister dit hier!

infographic pinbus

Accepteer de Social Media cookies op deze website om te kunnen delen. Deel dit bericht