Pinpas gaat verdwijnen: de trends in betalen volgens Money 20/20

Nieuws van onze partners

Hoe zou die nieuwe stoel in de huiskamer staan? Als het aan creditcardmaatschappij Mastercard ligt, is dat binnenkort geen gok meer. Scan je huiskamer met je telefoon in een virtual-reality bril. Zoek de nieuwe stoel op in een online catalogus. Plaats hem in de ruimte. Tevreden? Met de speciale bril is de betaling zo geregeld.

 

Money 20/20: het nieuwste van het nieuwste op het gebied van betalen

De toekomst is dichterbij dan je denkt, zegt Corinne Raes van Mastercard Europa. Ze staat in Amsterdam RAI op Money 20/20, de grootste beurs voor de financieel-technische sector van Europa. De beurs wordt jaarlijks gehouden in de Verenigde Staten, Singapore en China, en is dit jaar voor het eerst in Amsterdam. Internationale bedrijven, banken en fintech-bedrijven laten hier drie dagen lang het nieuwste van het nieuwste zien op het gebied van betalen.

Binnenin zit een 'mastercard-token', een techniek die het horloge of de ring met jouw creditcard verbindt.Zoals de slimme ring of het slimme horloge van Mastercard. Ze staan naast elkaar in een mooie vitrinekast, en lijken op het eerste gezicht niet meer dan sieraden. Maar binnenin zit een 'mastercard-token', een techniek die het horloge of de ring met jouw creditcard verbindt. Ieder item krijgt een andere token. Dus als je je horloge verliest, hoef je alleen het token te blokkeren. De creditcard werkt gewoon nog.

Niet meer langs de kassa

In de hoek van de stand staat nog zo'n wonder: de slimme spiegel voor in het pashokje. De spiegel heeft een touchscreen waarmee je de winkelbediende laat weten dat je een andere maat wil. Wil je zien hoe het T-shirt met ochtendlicht staat? Of in de nachtclub? De spiegel past het licht aan. Tevreden? Druk op het touchscreen, houd je slimme horloge of telefoon bij de spiegel en je hebt betaald. De winkelbediende wordt geïnformeerd, je hoeft niet meer langs de kassa.

Leuk, dat slimme betalen. Maar is het wel veilig? Ja, net zo veilig als de bankpas of contant geld in de portemonnee, zegt Raes. Ze snapt het wel, al die innovatie is voor veel mensen spannend, maar veiligheid is en blijft de belangrijkste voorwaarde voor acceptatie van een nieuwe betaalmethode.

Eerst mobiel betalen, daarna betalen met vingerafdruk, iris-scan of stemherkenning

Dat zegt ook Daniël van Delft van creditcardmaatschappij Visa. En het gaat hard. Binnenkort bestelt de koelkast zelf de magere melk bij de Albert Heijn als die op is, zegt hij. De auto betaalt zelf het tanken. Je praat tegen de auto en die regelt dingen voor je. Betalen gaat met een 'token' die je betaalkaart verbindt met de dingen om je heen. Ver van ons bed is dit niet, zegt Van Delft. Hij geeft het nog vijf jaar, dan gebruikt iedereen dit, zegt hij.

Banken zijn er inderdaad mee bezig, bevestigt Eric Tak, hoofd van ING-betalingen. Alleen oudere mensen hebben binnenkort nog een pinpas, verwacht hij. Eerst komt mobiel betalen in zwang. Dan volgt het betalen met dingen om ons heen, zoals het horloge of de auto. De pinpas gaat er helemaal uit. Betalingen doen we dan met tokens en met ons lichaam, zoals met een vingerafdruk, een iris-scan of stemherkenning.

Voor veel mensen gaan deze ontwikkelingen snel, zegt ook Tak. Toch zijn ze er ontvankelijk voor, zegt hij. "Toen contactloos betalen werd ingevoerd, hebben maar weinig mensen de functie uitgezet." De consument wil volgens hem gemak en veiligheid. En vooral ook het gevoel van controle behouden - de koelkast moet dus wel toestemming vragen, voor hij zelf de melk opnieuw bestelt.

At Money20/20, the entire payments, FinTech and financial services industry congregates to connect and create the future of money.

Bron Trouw.nl

Accepteer de Social Media cookies op deze website om te kunnen delen. Deel dit bericht