Vernieuwing Europese richtlijn voor betaaldiensten

CCV nieuws
PSD2 voor u

Veranderingen en kansen

Kunt u zich online shops voorstellen zonder iDEAL? Weet u nog hoe ingewikkeld een buitenlandse betaling vroeger was? Gelukkig zijn er Europese afspraken die betalen makkelijker maken. Die afspraken zijn nu vernieuwd. Met directe gevolgen voor ondernemers. En met veel kansen voor nieuwe financiële diensten.

Nieuw: geen kosten voor betaalpas- en creditcardtransacties

PSD2 heet de nieuwe Europese regel, wat staat voor Payment Service Directive, versie 2. Volgens PSD2 mag geen enkele onderneming – ook geen webshop – kosten doorberekenen voor betaalpas- of creditcardtransacties. Op dit moment rekenen ondernemers nog wel eens een extra toeslag voor online betalingen met een creditcard. Dat mag niet meer.

Nieuw: derden krijgen toegang tot betaalrekeningen

Banken moeten andere partijen toegang verlenen tot de betaalrekening van een consument, op voorwaarde natuurlijk dat deze laatste daar expliciet toestemming voor geeft. Het doel is dat vooral de consument er beter van wordt en er meer innovaties komen. Bijvoorbeeld:

  • Account Information Services, zoals een digitaal huishoudboekje. Vooral handig als een consument meerdere rekeningen heeft bij meerdere banken.
  • Payment Initiation Services. Een bedrijf kan een specifieke betaling alvast voorbereiden en in gang zetten. Zodat de consument het alleen nog hoeft te accorderen.

PSD = bron van vernieuwing

In 2007 lanceerde Europa PSD1. Daar plukken veel ondernemingen vandaag nog de vruchten van. Bijvoorbeeld doordat buitenlandse klanten eenvoudig geld kunnen overmaken naar Nederlandse rekeningen, via SEPA. Of door nieuwe diensten die ontstonden, zoals iDEAL. Dat is niet meer weg te denken. Die oorspronkelijke richtlijn uit 2007 is nu herzien en vervangen door een nieuwe versie: PSD2. Die is eigenlijk al in 2016 in werking getreden, maar de EU-lidstaten hebben tot januari 2018 de tijd gekregen om hun nationale wetgeving aan te passen. Dat is Nederland niet gelukt. De richtlijn gaat hier waarschijnlijk binnenkort in: in het voorjaar van 2018.

Alvast op voorbereiden

Banken zijn nog volop bezig hun systemen aan te passen om derden toegang te verlenen tot de rekeningen van consumenten. Dus daar moeten we nog even op wachten. Wel kunnen we nu al de komst van nieuwe apps verwachten van allerlei financieel-technische dienstverleners. Bijvoorbeeld mobiele apps die een alternatief bieden voor betalen met pin, zoals de nieuwe betaalapp Payconiq. Dat raakt elke onderneming. Bereid u zich daar alvast op voor.

Samengevat:

  • U mag straks geen kosten voor pinnen meer berekenen. Mooi. Vertel uw klanten nu alvast dat pinnen bij u gratis is.
  • U kunt nieuwe apps verwachten zoals digitale huishoudboekjes en initiaties van betalingen.
  • U kunt innovatieve betaalmethodes verwachten, bijvoorbeeld Payconiq. Of misschien wel de nieuwe iDEAL.

PSD2 &CCV

We volgen de ontwikkelingen op de voet en informeren u waar nodig. We zorgen ervoor dat u betaaloplossingen heeft waarin nieuwe betaalmethodes veilig en snel geïntegreerd zijn. En we kunnen u in contact brengen met andere ondernemers om samen te werken. Benieuwd? Vraag ons naar de mogelijkheden.

Tags CCV Blog
Accepteer de Social Media cookies op deze website om te kunnen delen. Deel dit bericht